17 Ekim 2016 Pazartesi

Ders Çalışmak | Aegea


anime girl studying hard gif ile ilgili görsel sonucu

Yeni bir okul yılının ilk ayını sağ salim bir şekilde atlatmışken (en azından bir çoğumuz) ders çalışmak hakkında bir şeyler yazmam gerektiğini düşündüm. Bu konuda çok istekli olduğumu söyleyemem, hatta yöntemlerim çoğu kişiden farklıdır ve bu yüzden çok yadırganırım. Fakat yine de kimse bana bu konuda karışmazsa oldukça başarılı olabiliyorum ve umarım size de yardımcı olabilirim! 

~Her neyse, konumuza dönecek olursak birinci kural ders çalışmak için nasıl bir masa düzenine ihtiyacın var? İnternetten çok duymuşsunuzdur masanızın üzerinde dikkatinizi dağıtacak hiçbir şey olmasın diye. Anneannem ile bu konuda daha önce çok atıştık. Bana masamın üzerinde çok fazla kitap, kalem ve fırça falan var diye kızıp daha sonra not tuttuğum küçük şirin post-it'lerimi kaçırmıştır. Sonuç olarak ben kazansam da gereksiz zaman kaybıydı ve ikimizide gerilmesine gerek bile yoktu. Benim masamın üzerindeki dolu kalemlikler ve bir sürü kitap-defter dikkatimi dağıtmaktan çok motive ediyor. Bir sürü şirin şeyim var ve eğer çalışıp yeterli parayı kazanırsam daha fazla marker, kitap vs. alabileceğim düşüncesi hoşuma gidiyor. İlk olarak siz nasıl çalışıyorsunuz buna karar verip (eğer anneanneniz ile kalıyorsanız onunla uzlaşıp) masanızı ona göre düzenleyin.

study anime gif ile ilgili görsel sonucu

İkinci kural, ne zaman ders çalıştığında verimli oluyorsun? Okul süresi içinde zaten çalışabilme süremiz belirli. Doğal ışıkta ve okuldan geldiğin gibi çalışmayla verimli olabilenler varsa onları kıskandığımı söylemek isterim, ben şahsen en iyi gece 2-3 ile 5-6 arası en verimli zamanlarımı yaşıyorum. Benim düzenim, genellikle sınav haftalarında, 5 gibi evde oluyorsam 6'ya kadar atıştırma, giyinip soyunma, belki 1-2 bölüm anime ve daha sonra yatağa girip müzikle birlikte uyuya kalmaktan geçiyor ve ödev ile son gün çalışması yapıyorsam onun ne kadar süreceğini hesaplar ve ona göre yirmiye yakın alarm kurarım. Eğer şanslıysam ve 6'da yattıysam 2'yle 3'e kadar yaklaşık güzel 8 saatlik bir uyku çekiyorum (çok nadir olur), fakat daha geç geldiğim günlerde ise 8 gibi yatıp 1-2 kalkmam gerekiyorsa (akşam üşendiğim için banyo yapmam gerekiyor evet :P ya da proje ödevi falan varsa) 5 saatlik uykuda yetiyor. fakat bu düzen genellikle iyi bitmiyor, çok risk dolu (önceki günden çok yorgunsam uyanamamak da var), Evet sonuç olarak çok saçma ama yerine otururtursam, benim için, çok verimli bir düzenim var. Eğer başaramazsam uçan spagetti canavarı bana kolaylık ya da uyku versin. Kendi verimli çalışma saatini bulmalısın, ne kadar süre derse odaklanabileceğini hesaplamalı, hiç kalkmadan 2 saatte çalışabilirsin veya aralıklarla 2 saat, bu zamanı kendine göre ayarlayıp bunu verimli olduğun zamana oturtmalısın.

Bu arada bu kısım çok uzun oldu ama eğer aralar ile çalışıyorsanız o aralarda esneme hareketleri yapmak bedeninize iyi gelir, şimdi düşününce uzun soluklu çalışanlar olarak bizde öyle yapmalıyız!


study anime gif ile ilgili görsel sonucu

Bir diğer konu ise ışıklamdırma. Kendinize uygun ışıklandırmayı seçmelisiniz, böyle deyince biraz komik duruyor, evet farkındayım ama gerçekten de eğer sarı ışık uykunu getiriyor ya da beyaz ışık gözlerini yoruyorsa odaklanamaz ve yorulursun. Ve benim düşüncem masa lambası ile çalışmanın daha iyi olduğu. Çünkü ışık tek bir yere odaklı ve çevren daha karanlık, önünde tek bir hedef var. Ayrıca masa lambaları çok tatlı bence, masa lambam yüzünden odanın tavanında asılı duran lambayı uzun süredir kullanmıyorum (şey bazen sabahları uyanamadığım da biri uzun biri kısa çorap giymeyeyim falan diye açtığım oluyor ama onun dışında çok nadir :3)

Gelelim masa sandalyesine, bu konuda pek bir bilgim yok çünkü sandalye nasıl anca ders çalışmama bittiğinde fark ediyorum bu yüzden yok deri koltuktur, öyle sandalye iyidir diyemeyeceğim. Yine de çok rahat olmasa iyi olur bence :-/ *mutfaktan kaçırdığı sandalyeyi kullanıyor*

study gif chair ile ilgili görsel sonucu

Çalışırken bir şeyler atıştırmakta yarar var. Şimdi ne diyor bu diyebilirsiniz fakat ders çalışırken ya da sudoku çözerken beynimiz aldığı günlük kalorinin %20'sini yakıyor. (1 saatlik 100 kalori civarı) Bu da demek oluyor ki ders çalışırken enerji almalıyız. Tabii ki gidip bu enerjiyi çikolata gibi karaciğeri yoran yiyecekler değilde kuru meyve (ben kurutulmuş ananası çok severim mesela) ve yanında da ceviz benzeri bir şeyler yiyebiliriz. Ayrıca su için, ders çalışırken su falan kaybetmiyoruz ama su önemli!

Bir diğer önemli konu da motive olmak çünkü kafana koymadan bir şeyi en fazla ne kadar özenle yapabilirsin ki? Maymun iştahlı biri olarak hevesimi çok hızlı kaybediyorum (sanırım bir tutam da dikkat eksikliği bunun cabası) yine de ders çalışırken yepyeni ya da uzun süredir güzel tutulmuş bir kaynak, kitap üzerine alınmış güzel notlar, tatlış post-it'ler ve daha nicesi beni masa başına oturtan şeyler. Mesela bazı arkadaşlarım çalışmak için gitmek istedikleri lisenin/üniversitenin fotoğraflarını vs yapıştırmışlardı (Karşına çikolata alıp mekik çekerek ona ulaşmaya çalışmak gibi bir şey sanırım sadece daha iyisi :p ) ya da uzun süreli bir hedefin yoksa çalışmanın ödülü olarak kendine sevdiğin bir şeyi yapmak için izin verebilirsin. (Annemle olan anlaşmamda 1 saat ders çalışma sonucunda 30 dakika kitap okuyabilecektim, eh sonuç uykusuz yorgan altında okunan kitaplarla sonlansa da yapabilirsen oldukça yararlı.)

study anime gif ile ilgili görsel sonucu


Bulunduğun ortam çalışırken önemli bir rol oynuyor, düşününce çalışmadığın zamanlarda bile önemli bir rol oynuyor ama konumuz bu değil! Ders çalışırken herkesin çalışacağı ortam kendinin rahat ettiği ortamdır fakat oda 35-40 derece olduğu zaman bir süre sonra illa mayışırsın ve sonuç olarak çalışmak yalan olur. Oda sıcaklığını bir kenara alırsak etraftaki gürültülerde çalışmanı engeller, eğer dikkatini sesli bir yerde toplayabiliyorsan çalışmak için en güzel ortam fazla işlek olmayan bir sokaktaki kahveci. Şahsi olarak konuşursam (ki yazının başından beri şahsi olarak konuşuyorum) benim en sevdiğim şeylerden biri yeni kafe ve bistro tarzı yerler bulmak. Eğer çok üşengeç isem okulun yakınındaki Starbucks'ta iş görüyor fakat okuldan çıkan çoğu kişi oraya yığılacağı için çalışmak için zor bir ortam olabilir. Eğer sessiz bir yer arıyorsan ya da o gün için başın ağrıyorsa kütüphane senin için cennet ile eş anlama gelebilir ve kaynak bakımından aradığın her şey elinin altında olur.

gif studying anime coffee ile ilgili görsel sonucu

Son olarak paylaşmak istediğim birkaç öneri var.

1- Sözlükte bir kelime ararken çok vakit kaybediyorsun ve bunun için telefonu eline alıyorsun ve bir baktın ki whatsapp grubunda dedikodu dönüyor ya da sevdiğin bir youtuber yeni video yüklemiş, bir bakıp çıkacağım derken bakmışsın akşam olmuş (ya da sabah), bunu engellemek için iPhone'larda rahatsız etme diye bir kısım var (Android'ler hakkında bilgim yok :-/). Eğer ayarlarsan sadece belirli kişiler arayabiliyor ya da direkt hiç kimse arayamıyor aynı zamanda uygulama bildirimleri gelmediği için dikkatini de dağıtamıyor vsvs.

2- Test çözmen gerekiyor ve kafan telefonda bu yüzden odaklanamıyorsun! Moment adlı uygulama sayesinde telefonuna belirli bir süre (kendin karar veriyorsun)giremiyorsun (acil aramalar vs haricinde), ya da telefonunu başka bir odaya kitleyip anahtarı annene verebilirsin ya da bu kadar saçmalamayıp telefonu annene verebilirsin!

3- Kelime ezberlemen gerek ve yazmak bir süre sonra seni yordu ve sıkıldın. Quizlet (https://quizlet.com/) denilen uygulama sayesinde study set'ler yaratıp çalışman gereken kelimeleri oraya yazıp 3-4 farklı şekilde buradan çalışabilirsin. (kelime eşleştirmece / flashcardlar / anlamını hatırlama ve bir şey daha vardı ama unuttum)

4- Çalışırken verdiğin aralarda yorgun hissetmemek için beden dersinden yapılan klasik esnetmelerden yapabilir ya da evin içinde tur atabilirsin.

5- Su iç!

6- Anlamadığın sorular olduğunda bunu o konuda iyi olan birine whatsapp'tan atabilirsin ya da  mesaj yazdığında bunu garipsemeyecek olan bir öğretmenine çok geç olmayan bir saatte mesaj olarak atabilirsin.

Eveeeeeet, bahsetmek istediklerim bu kadardı. Atladığım bir şey olmadığını tahmin ediyorum, yine de aklıma bir şeyler gelirse buraya ya da 2. bir yazıyla eklerim diye düşünüyorum! Bunlar tamamen benim düşüncelerimdir ve herkeste farklı etkileri olabilir (özellikle uyku düzeni konusunda :p ) bu yüzden kendinizi en rahat hissettiğiniz şeyi yapmanızı tavsiye ediyorum! Okumaya zaman ayırdığınız için teşekkürler :3 Bir daha ki sefere görüşmek üzere!

gif goodbye ile ilgili görsel sonucu










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder